Egejinekoloji

Bartolin Kisti Tedavisi İzmir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mustafa Nuri Alihanoğlu ile iletişime geçebilir ve randevu talebinde bulunabilirsiniz.

Bartolin Kisti Tedavisi
Bartolin Kisti
Bartolin Kisti Tedavi
Bartolin Kisti Nasıl Neden Oluşur

Bartolin Kisti Tedavisi

Bartolin bezi kanallarının tıkanması ile sıklıkla görülür. Bartolin kisti ve apse tedavisinde cerrahi tedavinin yanında C02 lazerle de tedavi metotları mevcuttur.

Bartolin Kisti

Bartolin kisti, üreme çağındaki kadınlarda, %40'a kadar nüks oranı ile görülen bir sağlık sorunudur. Bartolin apsesi ve bartolin kisti hijyen kurallarına uyulmadığı zaman tekrarlayabilen bi rahatsızlık olup tedavisi mümkündür. Yazımızda bartolin kisti nedir? Bartolin kisti tedavisi nasıl yapılır? gibi soruları cevaplamaya çalışacağız.

Bartolin bezleri nedir?

Bartolin bezleri cinsel ilişki sırasında kayganlığı sağlayan salgının üretimini yapan ve vajina girişinin her iki tarafında yer alan salgı bezleridir. Bartolin kisti cinsel yaşamı aktif olan 19 ila 30 yaş arasındaki kadınlarda görülür. Görülme sıklığı %2'dir. Temizliğe dikkat edilmezse tekrarlama olasalığı yüksektir.

Bartolin Kisti Apsesi Neden Olur?

Bartolin bezleri, genital bölgenin (vajinanın) sağ ve sol tarafından bulunur. Bezlerin yaklaşık uzunluğu 2,5 cm olup, büyüklüğü ise 0,5 cm civarındadır. Bartolin bezleri kızlık zarı dokusunun önünde bulunur. Bartolin apsesi ve kistleri nedenleri şunlardır;

Kanalların tıkalı olması,

Enfeksiyonlar,

Genital bölgede geçirilmiş bir ameliyat,

Cinsel yolla buluşan bazı hastalıklar,

Çeşitli mikroorganizmalar,

Bağırsaktaki bazı mikroorganizmalar.

Bartolin bezlerinin, genital bölgeye açılan kanalında tıkanıklık olması sonucunda, Bartolin kisti ortaya çıkmaktadır. Kist ve apsenin birbirine karıştırılmaması gereklidir. Bazı kadınlarda sadece apse olurken bazı kadınlarda da kist oluşumu oluşabilir. Yada her ikisi birden oluşur.

Bartolin apsesi oluşumuna en önemli neden enfeksiyondur. Kist ya da apse oluşmasının diğer bir nedenine baktığımız zaman ise, karşımıza çeşitli mikroorganizmalar çıkıyor. Genital bölgede bir ameliyat geçirmişseniz ve söz konusu kanallarda tıkanma yaşanmışsa yine kist oluşumuna neden olabilir. Cinsel yolla buluşan bazı hastalıklarda kist ve apse oluşumuna başka bir nedendir.

Bağırsakta var olan mikroorganizmalarda, Bartolin kisti nedenleri arasında yer alıyor. Ancak bu tablo her hastada gözlemlenmez.

Bartolin Apsesi Belirtileri

Apseler ve kistler çok ağrılı olur. En sık Bartolin apsesi belirtileri şunlardır;

Genital bölgede ağrı ve şişlik,

Kızarıklık ve apse çevresinde ısı artışı,

Ateşiniz çıkabilir,

İlişki sırasında ağrı,

Otururken veya yürürken vajinal bölgede ağrı.

Sık Tekrarlayan Bartolin Kistleri

Bartolin bezi ilişki sırasında kayganlaştırıcı sıvıyı salgılar. Genital dudakların yani labia minoranın tabanında bulunan Bartolin bezleri vajinal yağlamada rol oynar. Diğer bezlerin olması ile, bir Bartolin bezinin alınması yağlamayı etkilemez.

%2 onranla kadınlar, yaşamları boyunca bir kist veya apse sorunu yaşamaktadır. Tedaviden sonra tekrarlama olasılığı yüksektir. Bartolin kanal kistleri ve bez apseleri Bartolin kisti tedavisi İzmir kliniğimizde tedavi edilebilir.

Bartolin kistleri ve apseleri kadının günlük hayatını oldukça etkiler. Eğer enfeksiyon yok ise, sorun asemptomatiktir. Bu durumda müdahale olmadan kendiliğinden çözülür. Eğer enfekte bir Bartolin kisti yada apsesi 2 cm'den büyük ise boşaltılmalıdır.

Bartolin kisti en sık ne zaman görülür?

Bartolin kisti ve apsesisinin en sık görüldüğü yaşlar 19-30 yaş aralığıdır.

Bartolin Kisti Tedavisi Yöntemleri

En çok başvurulan Bartolin kisti tedavisi yöntemleri şunlardır;

Bartolin kisti veya apsesinin boşaltılması,

Gümüş nitrat uygulaması,

Word kateteri uygulaması,

Bartolin kisti ameliyatı.

Bartolin kisti tedavisi nasıl yapılır?

İlk olarak şişmiş, kızarmış ağrılı bartolin kistinin, bartolin bezinden ayrımını sağlamaktır. Lokal cerrahi ile bartolin kistinin olduğu bölge uyuşturularak ağrı ve şişkinliğin giderilmesi için bartolin bezinin boşaltılması drenajı yanı kist içeriğinin akıtılması gerekmektedir.

Hastalar genelde kistin çok şiştikten sonra gelmesi ve ağrılı bir işlem olduğu için, genel anestezi altında, hijenik steril bi ortamda operasyon tercih edilir.

Bartolin bezin anatomik olarak vajina girişine salgı salgılamak ve vajinal kayganlığı sağlamak gibi bir görevi olduğu için, bartolin kisti veya bartolin apsesi tedavisinde, bartolin bezini koruyucu tedavi önplanda tutulmalıdır.

Bartolin Kisti, Apsesi, Tedavisi İzmir

Bartolin bezi kanallarının tıkanması ile ilişkili kistik lezyonlar sıklıkla görülür, ancak normal vestibüler lokalizasyonun dışındaki oluşum oldukça nadirdir.

Bartolin kisti ve apse tedavisinde cerrahi tedavinin yanında C02 lazerle de tedavi metotları mevcuttur. Sonuç olarak, CO2 lazer cerrahisi, Bartolin bezi kistlerini minimal veya hiç bir risk olmaksızın tedavi etmek için etkili olmuştur. Bartolin kisti tedavisi İzmir kliniğimizde, C02 lazerle tedavi yapılmaktadır. Detaylı bilgi için almak için bizi arayabilirsiniz.

Bartolin Kisti Ameliyatı

Bartolin bezinin tamamen çıkarılması en son çare olmaktadır. Bartolin apsesi boşaltıktan sonra, bartolin bezi çalışmaları devamlılığını sağlamak ve bartolin bezinin vajinal kuruluğa engel olmasını engellemek için bartolin kanalının açık olması sağlanarak, Bartolin kisti ameliyatı yapılmalıdır.

Bartolin kanalının açık olması için marsupialize ile bartolin bezi ağzı açık bırakılması önerilir. Bartolin kisti apsesinde apse içeriği yanı sıra kist çeperi apse duvarının da temizlenmesi gerekir. Burada kullanılacak değişik teknikler ve tedavi çeşitleri mevcuttur.

Bartolin kisti tedavisinde bartolin kistininin marsupializasyonu sık kullanılmakta olup ayrıca co2 lazer yardımıyla Bartolin bezi kisti ve apsesi tedavisi yapılabilmektedir.

Bartolin Kisti Karbondiokdit Lazerle Tedavi Yöntemleri

Karbondiokdit lazer cerrahisi, Bartolin bezi kistlerini minimal veya çok düşük risklerle tedavi etmede etkili olup, ayakta tedavi gören hastalarda uygulanabilmektedir.

Bartolin bezi kisti tedavi edilmezse ne olur?

Hastanın şikayetlerine göre değişir. Bartolin kisti şikayet yaratmıyorsa tedavi gerekmeyebilir. Eğer şikayet yaratıyorsa absenin boşaltılması gerekir.

Bartolin Kisti ve Apsesi nasıl engellenir?

Enfeksiyonları engellemek için düzenli kontrole gidin.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kaçınmak için prezervatif kullanmaya özen gösterin

Vajinal hijyene dikkat edin ve sadece vajinanın dışını temizleyin.

İdrar yollarını için probiyotik takviyeler alınabilir.

Bol miktarda su tüketebilirsiniz.

Copyright © Op.Dr. Mustafa Nuri Alihanoğlu | Tüm Hakları saklıdır. Bu sitenin içeriği, tasarımı ve yazılımı telif hakkı kanunlarıyla korunmaktadır. Yazılı izin olmadan kullanılamaz.Sitemizde yar alan yazı ve görseller, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Teşhis ve tedavi yerine geçmediği gibi yasal sorumluluk da taşımamaktadır.